Mijn hond heeft verlatingsangst, is dit op te lossen in een paar uur?

 

De meeste mensen spreken over verlatingsangst terwijl dit eigenlijk verlatingsdominantie is. Het verschil tussen verlatingsangst en verlatingsdominantie is hoe het gedrag zich uit. Bij verlatingsangst gaat een hond nooit actief tegenstribbelen door te blaffen, huilen, slopen etc. In plaats daarvan zien we een hond die erg nerveus is en hij zal uiteindelijk weinig controle meer hebben over zijn blaas en darmen en zal poepen of plassen in huis. 

 

Verlatingsdominantie zal zich echter kenmerken in een actief verzet. De hond wil niet dat u weggaat en commandeert u om terug te komen. Het is belangrijk om dit goed te begrijpen want als u handelt vanuit het perspectief dat het angst is, zal u heel anders reageren op de hond.

Wat mensen vaak doen is het weggaan langzaam opbouwen, omdat ze denken dat een hond moet wennen, maar zoals u waarschijnlijk al heeft gemerkt werkt dit niet. Een hond hoeft niet te wennen aan alleen zijn, hij moet het accepteren. In de meeste gevallen accepteert de hond het gewoon niet. 

 

Hij claimt meestal de hele dag de baas door achter hem aan te lopen. En als de baas dan weg wil gaan, kan de hond hem niet meer claimen (onder controle houden) en ontstaat er paniek. 

 

Wat er dus moet gebeuren is een hond vertellen dat hij niet de leider is die de roedel onder controle moet houden, maar dat hij de ranglagere is die gewoon kan gaan slapen en erop vertrouwt dat de leider de zaak onder controle heeft.

 

Honden die dit gedrag al een tijd vertonen willen de controle niet opgeven. Ze zijn controlfreaks geworden net als veel mensen dat zijn en dat is heel naar om je zo te voelen, maar het is ook heel eng om het los te laten. Hiermee moeten ze dus geholpen worden. Maar zodra ze los laten komt er rust voor in de plaats en kunnen ze prima alleen thuis zijn.

 

Veelgestelde vragen